Bebekler İçin Probiyotik Kullanımı
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan daha iyi bir yaşam kalitesi sunar. Probiyotikler bağırsak sağlığını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler yetişkinlerde olduğu kadar çocuk ve beekler için de önemlidir. Bir doktor önerisi dahilinde bebekler için de probiyotik tüketimi hayatının ilk aylarında damla takviyeleri, yemek yemeye başladıklarında da beslenmeleri ile eklenebilir. BonaLiva olarak sağlıklı yaşamın çok erkenden başlayabileceğine inandığımız için bu blog yazısında bebeklerde probiyotik kullanımı konusunu ele alacağız.
Bebeklerde Probiyotik Tüketimi
Bebekler dünyaya geldiklerinde ne sindirim sistemleri, ne de bağışıklık sistemleri gelişimini tamamlamamıştır. Bu sebeple gelişim gösteren sistemleri dengede tutmaya yarayacak takviyeler oldukça önemlidir. İnsanlarda bağırsak florasında bulunan ve sindirim sistemine pek çok fayda sağlayan probiyotikler, bağırsakları doğumdan sonra bir çok bakteriyle ilk defa tanışan bebeklerde önemli katkı sağlayacaktır. Bebeklerde probiyotik tüketimi mutlaka doktor önerisiyle yapılmalıdır. Doktorunuzun önerisi ya da sizin talebinizin doktorunuz tarafından onaylanması üzerine bebeğinize uygun dozda probiyotik verebilirsiniz.
Probiyotik takviyeleri genellikle oral olarak verilir ve anne sütüne veya biberona damlalarla karıştırılarak tüketilir. Bebeklerin bağırsak florasının gelişimi ve sağlığı için probiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Fakat probiyotik tüketimi sırasında herhangi bir alerjik reaksiyon durumunda derhal doktorunuza danışmanız gerekir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde takviyeden ziyada evde bol probiyotikli ürünler tüketmelerini de sağlayabilirsiniz. Probiyotik bakımından en zengin ürünler genellikle ev yoğurdu, kefir gibi ürünlerdir.
Bebeklere Neden Probiyotik Verilir?
Bebeklerin ve yetişkinlerin probiyotik tüketme sebepleri arasında birkaç benzerlik olsa da bebeklerde probiyotik kullanımının gerekliliği ve sonuçlarında bazı farklılıklar ve özel sebepler vardır. Probiyotik tüketiminin bebeklere de yarayan genel sebepleri arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ilaç emilimini sağlaması ve kötü bakterilerin kana karışmasını engellemesi söz konusu olabilir. Ancak bebeklere özel olarak da probiyotik kullanımının katkılarından bahsetmek mümkündür. Bunlardan ilki bebeklerin bağırsak florasında denge sağlamasıdır. Bebekler yeni doğduklarında bağırsakları tamamen steril olarak dünyaya gelirler ve bu andan itibaren iyi ve kötü bir çok bakteriye maruz kalırlar. Probiyotikler kötü bakteriler ile savaşarak bakteri dengesini sağlamaya yararlar ve dolayısıyla bebeklerin hastalıklardan korunmalarına yardımcı olabilirler. Probiyotikler bebeklerde sıkça görülen gaz ve kolik sancılarının azalmasını sağlayabilirler. Kolik sancıların sebepleri bazen açıklanamaz olsa da bağırsak dengesini düzenleyecek probiyotikler gaz kaynaklı huzursuzlukların önlenmesinde etkili bir çözüm olabilir. Son olarak probiyotiklerin beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bebeklerin sinir sistemi henüz gelişmekte olduğu için probiyotiklerin zihinsel ve bilişsel gelişimi desteklediği sağlık otoriteleri tarafından düşünülmektedir.
Bebeklere Ne Zaman Probiyotik Verilebilir?
Bebeklere doktor önerisi ile doğumdan hemen sonra bile probiyotik vermek mümkündür. Doğum sırasında bebeğin bağırsakları annenin karnındaki probiyotik bakterilerle temas eder ve bu bakteriler bağırsak florasının oluşmasına yardımcı olur. Bu ideal durumlarda bile probiyotik kullanımı bağırsak flora dengesini sağlamak için önerilebilir. Ancak bazı durumlarda doğal bağırsak florası oluşmayabilir veya bozulabilir. Dolayısıyla doktorunuz bebeğinize probiyotik takviyesi önererek bağırsak sağlığını destekleyebilir ve sindirim sisteminin istenecek şekilde gelişmesini sağlayabilir. Ayrıca bebeklerin antibiyotik kullanımı veya sindirim sorunları gibi durumlarda da probiyotik takviyesi gerekebilir. Probiyotikler doğal yollarda kötü bakterilerle savaştıkları için hastalık durumlarında antibiyotiklerin etkilerine katkı sağlayabilirler veya sindirim sorunları geçiren bireylerin bağırsaklarına destek olabilirler. Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak bebeğinize uygun probiyotik takviyelerini vermek önemlidir. Probiyotik kullanımı için net bir sebep her zaman gerekmemektedir. Sağlıklı yaşam için probiyotik kullanımı her durumda yararlıdır. Ancak bahsettiğimiz gibi bazı normal dışı durumlarda probiyotik kullanımı oldukça önemlidir.
Bebeklerde Probiyotiklerin Faydaları
Bebeklerde probiyotiklerin pek çok faydası vardır. Bu faydaların bir kısmı “Probiyotikler Neden Kullanılmalı?” başlığı altında açıklanmıştır. Ancak genel olarak probiyotiklerin faydalarını kısaca özetlememiz gerekirse, probiyotikler bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan gaz, kolik ve kabızlık gibi rahatsızlıkları azaltabilir. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korunmayı destekler. Probiyotiklerin beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ancak probiyotik kullanımının belki de en önemli faydası alerjilerin gelişmesini önleyebilecek olmasıdır. Bebeklerin hassas sindirim sistemi bazen anne sütü veya mama kaynaklı alerji geliştirebilir. Benzer şekilde küçük yaşta herhangi bir gıdaya karşı alerji gelişmesi ihtimali yetişkinlere kıyaslarsak oldukça fazladır. Probiyotiklerin bu riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olması göz ardı edilemeyecek bir faydadır. Bağırsak florasını geliştiren probiyotikler aynı zamanda bağırsağın geçirgenliği ile sorumlu mukoza tabakasının da kalınlaşmasını sağlarlar. Daha kalın bir mukoza tabakası daha az geçirgen bir bağırsak demektir ve dolayısıyla alerjen maddelerin kana karışma ihtimali azalır. Bebeklerde probiyotik tüketimi genel olarak sağlıklı bir büyüme ve gelişim için önemlidir.
Bebeklerde Probiyotikler Nasıl Tüketilmelidir?
Bebeklerde probiyotik tüketimi genellikle oral takviyeler şeklinde gerçekleştirilir. Probiyotik takviyeleri genellikle sıvı veya toz formunda bulunur ve anne sütüne veya biberona karıştırılarak verilir. Sadece emziren anneler beslenmelerine bol probiyotikli ürünler ekleyerek veya kendileri probiyotik takviyesi alarak bebeklerine probiyotik verebilirler. Ancak doğru dozajı ve kullanım şeklini takip etmek önemlidir. Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak bebeğinize uygun probiyotik takviyelerini vermek en doğrusudur. Ayrıca probiyotik takviyelerinin saklama koşullarına da dikkat etmek önemlidir. Genellikle bu takviyelerin buzdolabında saklanması önerilir. Bebeğiniz katı gıdaya başladığında takviye yerine doğal olarak besinden de gerekli probiyotik alımına başlayabilir. Bahsedildiği üzere probiyotik açısından en zengin besinler mayalanan ya da fermente edilmiş gıdalardır. Ancak bunların yanında bakliyatlar, muz ve sarımsak gibi ürünler de probiyotik yönünden zengin olduğu bilinen ürünlerdir.
Bebeklerde Probiyotik Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerde probiyotik tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi öncelikle bir doktora danışmaktır. Bebeğinize ilk başta hangi probiyotik takviyelerini ve hangi dozlarda vereceğinizi mutlaka doktorunuzla görüşün. Benzer şekilde verilen takviyenin bebeğinizde alerjik bir reaksiyon veya huzursuzluğa yol açtığını fark ederseniz hemen doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bebeğinizin probiyotik takviyelerini düzenli olarak vermek de önemlidir çünkü probiyotiklerin etkili olabilmesi için devamlı kullanım çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da yaşanan semptoma göre probiyotik kullanmaktır. Eğer bebeğinizin ve emziren annenin IBS (irritabl bağırsak sendromu) var ise prebiyotik içeren probiyotikler ishal, gaz ve rahatsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Doktorunuza danışırken bu durumlardan bahsedip prebiyotik olmayan probiyotik takviyeleri almanız gerekmektedir. Aynı zamanda takviyelerin son kullanma tarihine ve saklanması gereken ortama uyduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.