Beyaz Leblebide Gluten Var Mı?

Tok tutma açısından diyet listelerinin vazgeçilmezi olan beyaz leblebi, hem atıştırmalık hem de kuruyemişlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Gluten intoleransı olanlar için içerisinde gluten var mı sorusu büyük bir merak uyandırıyor. Beyaz leblebi, doğası gereği glutensiz bir gıdadır. Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içinde bulunan bir protein türüdür. Leblebi, kavrulmuş nohuttan elde edildiği için gluten içermez. Bu yüzden çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler için güvenle tüketilebilir bir seçenektir. Ayrıca beyaz leblebi içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak da görülür. Kolesterol ve sodyum bakımından da düşük değerlere sahip olması bir diğer avantajıdır.

Beyaz Leblebide Gluten Var Mıdır?

Gluteni sindirememe sorunu, yani çölyak hastalığı olan kişiler için gıdaların içindeki gluten miktarı çok önemlidir. Beyaz leblebinin doğal halinde gluten bulunmaz. Fakat bazı üreticiler leblebilerin üzerine çeşitli baharatlar veya diğer malzemeler eklemektedir. Bu nedenle işlenmiş leblebi ürünleri satın alırken bu eklenen maddelerin içinde gluten olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Beyaz Leblebi Nedir?

Beyaz leblebi, kavrulmuş ve kabuklarından ayrılmış nohutlardan yapılır. Genellikle bir çerez olarak tüketilir ve doyurucu, besleyici bir alternatif sunar. Lif, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin olması nedeniyle sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır.

Beyaz Leblebi Faydaları

Beyaz leblebi, antioksidan kaynağı olarak bilinir ve insan sağlığı için pek çok faydası vardır. Bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak tembelliği problemi yaşayan kişilerin bu durumdan daha hızlı kurtulmalarına yardımcı olur. Ayrıca uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu da diyet yapanların daha kolay kilo vermesine yardımcı olabilmektedir.

Kolesterol seviyelerini dengelemesi sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Beyaz Leblebi Besin Değeri

Beyaz leblebi halk arasında fazla bilinmeyen bir ürün olabilir. Ancak besin değerleri tavuk, et veya balık gibi protein zengini gıdalarla kıyaslanabilir düzeydedir. 100 gram beyaz leblebi içerisindeki besin değerleri şu şekildedir:

  • 19 gram protein
  • 5 gram diyet lifi
  • 5 gram yağ
  • 58 gram karbonhidrat

Normal Leblebi Gluten İçerir mi?

Leblebinin tüm çeşitlerinde gluten bulunmaz. Bu nedenle çölyak hastalığı olan kişiler işlenmemiş hem sarı hem de beyaz leblebiyi rahatlıkla tüketebilir. Ancak işlenmiş leblebi satın alırken içinde gluten içeren maddelerin bulunmadığına özellikle dikkat edilmesi gereklidir. Gluten hassasiyeti olanlar için www.bonaliva.com ‘da gluten içermeyen ürünleri bulabilirsiniz.